Futurice logo

Varkauden Kokemuskeskuksen konseptisuunnittelu

Varkauden Kokemuskeskuksen konseptisuunnittelu

VARKAUDEN KAUPUNKI

Vuonna 1929 perustettu Varkaus on ympäristötietoinen ja kansainvälinen teollisuuskaupunki. Se sijaitsee Pohjois-Savossa ja on asukasmäärältään maakunnan kolmanneksi suurin kaupunki. Varkaudessa on noin 21 000 asukasta.

Haaste

Varkauden kaupungilla on kunnianhimoiset kasvutavoitteet. Kaupunki aikoo tulla alueensa merkittäväksi taloudelliseksi keskukseksi. Kansainväliset yhtiöt, kuten Stora Enso, Sumitomo ja Andritz toimivat Varkaudessa, ja yhteydet niin vedessä, maalla kuin ilmassa ovat hyvät. Varkauden haaste on lukuisille pienille kaupungeille tuttu: kuinka lisätä kasvua, kun ihmiset muuttavat suurimpiin kaupunkeihin? Yksi ratkaisu on tehdä kaupungista houkuttelevampi – innovaation, elämysten ja liiketoimintojen keskus – sekä sen asukkaille että matkailijoille.

Työskentelimme tiiviissä yhteistyössä Varkauden kaupungin kanssa suunnitellaksemme elämyksellisen kokemuskeskuksen, joka palvelee paikallisia tarpeita, houkuttelee sijoittajia, ja jolla on kestävä liiketoimintamalli. Konseptin tuli sekä vedota alueen asukkaisiin että auttaa rakentamaan liiketoimintaekosysteemi ja myöhemmin toimia käytännöllisenä selontekona arkkitehdeille ja rakentajille.

Varkauden kaupunki ei halunnut uutta ostoskeskusta vaan tehtävämme oli keksiä jotain erilaista.

MITÄ TEIMME

Yhdessä yrittäjien, kolmannen sektorin, taiteilijoiden, kansalaisten ja matkailijoiden kanssa suunniteltu konsepti hyödyntää alueellisia vahvuuksia perustuen sekä paikallisten yritysten että ihmisten tarpeisiin. Konseptin ydin on modulaarinen tiedekeskus, tapahtuma-areena sekä ruoantuotanto- ja ravintolatila. Avainajatus on vahvistaa oppimista näkemisen, kokemisen, luomisen ja pelillistämisen avulla. Ostosmahdollisuudet on sisällytetty keskuksen päätoimintoihin.

Lisätäksemme vuoropuhelua sekä haastaakseemme ajatteluamme, teimme kattavan trendianalyysin erilaisista ajankohtaisista teemoista kuten ruoka, matkailu, pelillistäminen ja digitaalisuus. Täten ennakoimme tulevaisuuden tarpeita ja varmistimme sen, että konsepti on raikas ja merkityksellinen myös tulevina vuosina. Lue lisää tulevaisuusajattelun merkityksestä.

Keskuksen liiketoimintamalli on riskitön ja taloudellisesti toteutettavissa. Läheinen yhteys paikalliseen markettiin merkitsee sitä, että keskuksella on hyödyllinen vaikutus paikalliseen talouteen esimerkiksi näyttelyiden, tapahtumien, turismin ja ruuantuotannon kautta. Lisäksi tiedekeskus rohkaisee paikallisia nuoria pohtimaan uraa tieteen ja insinöörityön parissa.

12 hengen tiimi koostui paitsi Futuricen konsulteista, myös monipuolisen kokemuksen omaavista jäsenistä muun muassa elintarvikealalta Papua Suklaasta, sekä tiedekeskustuotannoista Heureka Overseas Productionista.

Tiimi saavutti sille asetetut haastavat tavoitteet ja kykeni herättämään kaupungissamme innostusta. Osallistujilta, päättäjiltä, kansalaisilta ja medialta saamamme julkinen ja myönteinen palaute on korvaamatonta – urbaanissa ympäristössä on paljon intressejä, joita voi yhdistää. Futurice on uskottava kumppani, ja lisäksi he rohkaisivat paikallisia toimijoita luottamaan vahvuuksiinsa. Erinomaista työtä!

Satu Reisko

Kaupunginarkkitehti ja projektipäällikkö, Varkauden kaupunki

SAAVUTETUT HYÖDYT

Projekti herätti ensimmäisten kolmen kuukauden aikana toivottua keskustelua ja innostusta. Sekä alueen asukkailta että medialta saatu palaute oli äärimmäisen positiivista. Ydintiimin työ jatkuu yhä. Kaupunki on varmistanut sijoittajan kiinnostuksen, minkä lisäksi keskustelut yrittäjien kanssa jatkuvat.

Konseptin juuret ovat Varkauden kaupungin perinteissä, vahvuuksissa ja historiassa, mutta se tarjoaa näkökulman tulevaisuuteen yli maakuntarajojen. Varkauden Kokemuskeskus on meitä kaikkia varten.

Futurice valittiin monipuolisen digitaalisen ja konseptisuunnittelukokemuksen perusteella. Heillä on valikoima tehokkaita metodeja, jotka auttavat saavuttamaan paljon lyhyessä ajassa. Työskentely tiimin kanssa sprinteissä oli sujuvaa ja viestintä vaivatonta. Toimitus on visuaalisesti vaikuttava ja auttaa kommunikoimaan konseptista. Yhdessä tekeminen on tämän kaltaisen projektin onnistumisessa ratkaisevaa. Tiimin asiantuntijat kykenivät sitouttamaan avainhenkilöt ja sidosryhmät työhön. Olen hyvin tyytyväinen.

Tuula Kokkonen

Business Advisory, Navitas

KOHOKOHDAT

Yli 2000 avainhenkilöä sitouttaneen konseptin ja vision luominen yhteistyöllä workshopeissa, haastattelemalla, prototyypeillä, vertailukehittämällä ja visioimalla vain kolmessa kuukaudessa.

12 asiantuntijan tiimillä oli monipuolinen tausta kaupunkisuunnittelusta, ruuasta, tieteestä, liiketoimintojen mallintamisesta, konseptisuunnittelusta, digitalisaatiosta, forensiikasta ja muotoilusta.

Innovatiivinen, modulaarinen ja digitaalisesti toimiva kokemuskeskus on visionäärinen, mutta myös käytännöllinen ja taloudellisesti toteutuskelpoinen.

TIETOA VARKAUDEN KAUPUNGISTA

Varkaus on Pohjois-Savon maakunnan eteläosassa, Kuopion ja Savonlinnan välissä sijaitseva teollisuuskaupunki.

LUE MYÖS NÄMÄ

Haluatko lisätietoja?

Ota yhteyttä:

Annina Antinranta, Principal Designer - Emerging Business

annina.antinranta@futurice.com

Rakennetaan huominen yhdessä

Liity kanssamme yhteistyötä tekevien tyytyväisten asiakkaiden, kumppaneiden ja menestyvien yritysten joukkoon.

  • About
  • Services
  • Case Studies
  • Blog
  • Contact
  • Join us

Contact

© 2021 Futurice. All Rights Reserved | Legal disclaimer | Impressum

Futurice logo

Future. Co-created.