fb-pixel
Back to Blog

Suomalaiset kielimallit kehittyvät vauhdilla - oletko valmis uudistamaan toimintaa?

Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen tuo julkishallintoon mahdollisuuksia parantaa tuottavuutta ja vaikuttavuutta sekä uudistaa toimintaa. Kaupalliset kielimallit ovat yleinen lähtökohta kokeiluille, mutta suomalaiset avoimen lisenssin kielimallit kehittyvät nopeasti, tarjoten läpinäkyvän vaihtoehdon tulevaisuudessa. Vaikka teknologiaan liittyy epävarmuutta, olemme matkalla kohti tehokkaampaa julkishallintoa - oletko valmis uudistamaan toimintaa?

A person working on her desk

Suomalaiset kielimallit kehittyvät vauhdilla – oletko valmis uudistamaan toimintaa?

Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen tuo julkishallintoon mahdollisuuksia parantaa tuottavuutta ja vaikuttavuutta sekä uudistaa toimintaa. Kaupalliset kielimallit ovat yleinen lähtökohta kokeiluille, mutta suomalaiset avoimen lisenssin kielimallit kehittyvät nopeasti, tarjoten läpinäkyvän vaihtoehdon tulevaisuudessa. Vaikka teknologiaan liittyy epävarmuutta, olemme matkalla kohti tehokkaampaa julkishallintoa - oletko valmis uudistamaan toimintaa?

Generatiivista tekoälyä voi hyödyntää kaupallisten ja avoimen lisenssin ratkaisujen kautta

Tekoälyn uusi aalto saapui vauhdilla. Suurin osa asiakkaistamme on aloittanut kokeilut tekoälyn mahdollisuuksien ymmärtämisessä. Kokeilu on näkynyt suurena määränä Proof-of-Concept -tason projekteja sekä henkilöstön koulutuksina. Osassa kokeiluista on saatu todella hyviä lopputuloksia ja kehitetty ratkaisu onkin skaalattu laajemmaksi toiminnan muutokseksi esimerkiksi asiakaspalvelun tai myynnin prosesseissa. Tällöin päästään todella muuttamaan prosesseja, tuottamaan arvoa sekä henkilöstölle että asiakkaalle ja samalla suitsimaan palvelun tuotantokustannuksia.

Skaalaus on kuitenkin se hetki, jolloin teknologiavaihtoehtoja on syytä pohtia uudemman kerran. Hallittavuuden, kustannusten ja kulttuurisen yhteensopivuuden takia voikin olla syytä korvata kaupallinen, kansainvälinen kielimalli osittain tai kokonaan suomalaisella kielimallilla.

Suomalaiset kielimallit ovat kaupallisia malleja läpinäkyvämpiä ja haastavampia ottaa käyttöön

Generatiivisen tekoälyn teknologia on tullut useimmille kuluttajille ja kehittäjille tutuksi OpenAI:n tuotteiden kautta. ChatGPT ja GPT-4 API:n kaltaisten työkalujen kokeilu on ollut helppoa ja edullista ja ne ovat parantaneet etenkin yksittäisen asiantuntijan henkilökohtaista tuottavuutta auttamalla vaikkapa tekstin analysoinnissa ja tiivistämisessä.

Kaupallisten mallien rinnalla maailmalla ja Suomessa kehitetään avoimen lisenssin kielimalleja. Näiden etuna on läpinäkyvyys ja ilmainen käyttö: niiden avulla käyttäjä tietää, mihin dataan kielimalli nojaa väittämänsä ja niiden käytön kustannus syntyy pääosin laskentakapasiteetista. Avoimen lisenssin kielimallit ovat hyvä vaihtoehto silloinkin, kun organisaatio haluaa käsitellä sensitiivistä dataa ja estää sen jakaminen ulkopuolelle.

Avoimen lisenssin kielimallit ovat kuitenkin yhä keskeneräisiä. Niiden käyttöönotto edellyttää aikaa ja niitä täytyy hienosäätää omaan käyttötapaukseen sopivaksi. Tämä puolestaan vaatii yleensä erityisosaamista.

Suomalaiset kielimallit vaativat suomenkielistä dataa

Tärkein edellytys hyödylliselle suomalaiselle kielimallille on hyvä suomenkielinen data. Kielimallit tarvitsevat kielen rakenteen oppiakseen valtavia määriä tekstidataa. Monen suomalaisen kielimallin opetuksessa on käytetty valtavasti konekäännettyä englanninkielistä tekstiä, mikä tarkoittaa, että tekoäly “ajattelee” pohjautuen muista kulttuureista lainattuihin teksteihin. Tämä voi kaventaa kielimallin monimuotoisuutta. Opetuksessa tarvitaankin parempaa tasapainoa suomenkielisen datan ja konekäännösten välillä. Suomenkielinen data antaa kielimallille laadukasta, oikeaoppista ja kulttuurisidonnaista ymmärrystä, suuremman kielialueen data puolestaan laajemman yleistiedon.

Julkisella sektorilla on hyvin tärkeä rooli siinä, millaista suomenkielistä dataa suomalaisilla kielimalleilla on käytössään. Avoimen lisenssin suomalaiset kielimallit paranevat, kun avoimen datan tarjonta kasvaa. Suomen kielen ja kulttuurin aseman turvaaminen tekoälyn aikakaudella edellyttääkin poikkihallinnollista yhteistyötä tekoälyn pohjan, eli datan, keräämisessä, hallinnassa ja jakamisessa.

Lisäksi käyttäjäystävälliset kielimallit edellyttävät sellaista dataa, jota ei vielä ole olemassa. Suomalaisen kielimallin pitäisi suoriutua sellaisista tehtävistä kuin kysymyksiin vastaamisesta, tekstin tiivistämisestä tai keskustelusta hyvällä suomen kielellä. Näitä tehtäviä opettavat datasetit vaativat hyvin tarkkaa rakennetta, josta kielimalli voi oppia. Ongelmana kuitenkin on, että tällaista dataa ei tällä hetkellä tuoteta riittävästi suomen kielellä. Tässäkin julkisen sektorin organisaatioilla olisi tärkeä rooli.

Ensimmäiset askeleet kohti suomalaisten kielimallien laajempaa hyödyntämistä on jo otettu. Liikenne- ja viestintäministeriö ja Futurice tekivät yhteistyötä selvittääkseen, miten generatiivinen tekoäly ja suomalaiset kielimallit voisivat tehostaa lainvalmistelua Suomessa. Kokosimme oppimme raporttiin, jossa kerromme yksityiskohtaisesti havaitsemistamme suomalaisiin kielimalleihin liittyvistä mahdollisuuksista ja haasteista.

Etene vaiheittain liiketoiminnan uudistamisessa tekoälyn avulla

Futurice on tekoälyn rantautumisen jälkeen toteuttanut jo satoja projekteja, joissa on haettu liiketoimintahyötyjä tekoälystä. Oppimme voi tiivistää näin:

  • Aloita kokeiluilla. Niissä on ennen kaikkea kysymys oppimisesta, ihmisten osallistamisesta sekä arvon ja toteutettavuuden arvioinnista. Ne auttavat ymmärtämään nykyisiä toimintatapoja, kehittämisen tarpeita ja teknologian mahdollisuuksia käytännössä.

  • Skaalaa onnistuneet ratkaisut luodaksesi aitoa liiketoiminta-arvoa. Skaalaus edellyttää pitkäjänteisyyttä ja erilaisten teknologiaratkaisujen arviointia. Datan läpinäkyvyyden ja kustannusten hillitsemisen takia voi olla syytä korvata kansainvälinen kielimalli osittain tai kokonaan suomalaisella kielimallilla.

  • Arvioi säännöllisesti valitsemasi teknologian soveltuvuutta. Tekoälyratkaisut kehittyvät vauhdilla, ja niiden hyödyntäjien täytyy olla valmiita ketteriin kokeiluihin. Modulaarinen arkkitehtuuri voi olla hyvä valinta, sillä se mahdollistaa yhden osan vaihtamisen kokonaisuudesta nopeasti ja kustannustehokkaasti.

  • Haasta organisaatiosi nykyisiä prosesseja ja toimintatapoja. Kun pysähdyt miettimään, mitkä nykyiset toiminnan rajoitteet voivat poistua tekoälyn myötä, voit aloittaa palvelujen, prosessien, ihmisten työtehtävien uudelleenmuotoilun sellaisiksi, että ne aidosti tehostavat toimintaasi. Nojaa yksinkertaisiin muotoiluajattelun perusteisiin: keskity ratkaisemisen arvoisiin ongelmiin ja kuuntele tarkkaan ratkaisun käyttäjiä.

  • Varaudu siihen, että maturiteetin kasvattamisessa menee aikaa. Aloita siis matka aikaisin.

Lue lisää tekoälyn hyödyntämisestä liiketoiminnan uudistamisessa Futuricen oppaasta.

  • Martti Sutinen, johtava data- ja tekoälyasiantuntija
  • Ida Rainio, johtava strateginen muotoilija

Kirjoittajat työskentelevät Futuricella parempaa julkishallintoa luoden.

Authors

  • Portrait of Martti Sutinen
    Martti Sutinen
    Data, Analytics & AI Principal
  • Portrait of Ida Rainio
    Ida Rainio
    Principal Advisor