Back to Blog

Hyödynnä organisaatiosi todellinen potentiaali – näin valjastat datan ihmisten käyttöön

Organisaatiot menettävät päivittäin arvokasta osaamista ja tietopääomaa ainoastaan siksi, ettei niiden tuottama data palvele ihmisiä. Parhaimmillaan data auttaa sekä tekemään näkemyksellisiä päätöksiä että lisäämään resurssitehokkuutta, työhyvinvointia, asiakastyytyväisyyttä ja kilpailukykyä. Kysymys kuuluu: miten datasta tehdään koko organisaation yhteinen asia?

Digitalisoituvissa organisaatioissa riittää dataa, mutta meistä jokaisella on vielä opittavaa sen hyödyntämisessä. Kun dataa lähestytään strategisesti ja ihmislähtöisesti, tulee organisaatioista datalukutaitoisia ja kytkeytyneitä – sellaisia, joissa ajantasainen tieto auttaa ihmisiä onnistumaan työssään ja on kaikkien saatavilla. Näin se onnistuu:

1. Vastaa kysymykseen ”miksi”

Datan hyödyntäminen alkaa yrityksen strategiasta, jossa sanoitetaan se, miksi organisaatio on olemassa, mitä erottuvaa arvoa asiakkaille ja työntekijöille halutaan tuottaa ja mitä kohti organisaatio on matkalla. Esimerkiksi markkinan kehittymiseen sekä asiakas- ja työntekijäkokemukseen liittyvää dataa tulisi hyödyntää jo tässä vaiheessa.

Strategisten linjausten perusteella asetetaan lähtökohdat sille, kuinka datan avulla seurataan paitsi strategian toteuttamista, myös organisaation laajempaa suhdetta dataan – esimerkiksi sitä, kuinka datan avulla mahdollistetaan parempi asiakas- tai työntekijäkokemus.

Datan todellinen potentiaali saadaan hyödynnettyä vasta silloin, kun sen merkitys tunnistetaan kokonaisvaltaisesti, eli kolmessa käyttötarkoituksessa: strategian muotoilussa ja seurannassa sekä operatiivisen toiminnan kehittämisessä.

2. Valitse konkreettinen kehityskohde ja osallista avainhenkilöt

Parhaiten data valjastetaan ihmisten käyttöön esimerkin voimalla: osallistamalla sekä jakamalla oppeja ja onnistumisia. Kun datasta tehdään koko organisaation yhteinen asia, jokainen voi oivaltaa sen tarjoamat hyödyt niin asiakasarvon ja työhyvinvoinnin kuin toiminnan kehittämisessä. Olennaista on, että yksilöt tiedostavat sen, kuinka he voivat hyödyntää dataa omassa työssään sekä auttaa muita tekemään niin.

Alkuun pääsemiseksi on tärkeää hyödyntää monialaista osaamista sekä kytkeä datan valjastaminen konkreettiseen tekemiseen. Liikkeelle kannattaa lähteä pienin askelin.

Rakenna mahdollisimman monialainen tiimi, josta löytyy riittävästi eri näkökulmia siihen, millaista tietoa on saatavilla ja kuinka sitä voitaisi hyödyntää. Tiimin tehtävä on priorisoida jokin konkreettinen ja realistinen datan käyttöön liittyvä tavoite. Prosessissa edetään ketterän kehittämisen menetelmin – osallistamalla, kokeilemalla ja tarvittaessa suuntaa muuttamalla. Lopulta ratkaisuja voidaan lähteä skaalaamaan. Tiimin kannattaa esitellä tulokset tasaisin väliajoin koko organisaatiolle, sillä esimerkit innostavat eniten.

3. Data ei ole riesa vaan avain parempaan ymmärrykseen

Aivan kuten viestinnässä yleensäkin, on myös data kyettävä esittämään ymmärrettävällä ja kiinnostavalla tavalla. Innostumme datan käytöstä vasta oivallettuamme sen tarjoamat konkreettiset hyödyt ja mahdollisuudet omalle työlle, olipa kyseessä rutiinien helpottaminen, laadun, asiakastyytyväisyyden tai ennustettavuuden parantaminen tai vaikkapa läpimenoajan lyhentäminen. Innostuksen tunne säilyy niin kauan kuin datan jakamiseen ja käyttöön kannustetaan, tuloksia mitataan ja onnistumisista palkitaan.

Kaikki tämä edellyttää ajattelutavan muutosta – data ei saa olla riesa, ikään kuin jokin järjestelmien syvyyksiin syötettävä pakollinen paha, vaan mahdollistaja, avulias kollega ja suunnannäyttäjä. Muussa tapauksessa datan hyödyntäminen jää elämään ainoastaan johdon agendalla.

Dataa tulisikin ajatella henkilöstön digitaalisena tukitoimintona, joka koostuu kahdesta elementistä – niin sanotusta arkidatasta, jota tarvitaan jatkuvasti ja jonka avulla kehitetään esimerkiksi kannattavuutta, sekä strategisesta datasta, joka ohjaa henkilöstöä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Datan hyödyntäminen on muutosjohtamista

Datan on siis edustettava sitä, mitä organisaatiot ja yksilöt tahtovat oikeasti saada aikaan, eikä se saa olla muun tekemisen päälle liimattu kuori, vaan toiminnan ydin. Datan hyödyntämisessä on aina kysymys muutosjohtamisesta, mikä edellyttää aktiivista viestintää siitä, miksi ja mitä ollaan tekemässä.

On huomionarvoista, että jaettu data lisää demokratiaa, mikä on omiaan sitouttamaan ihmisiä. Futuricella keskeinen tieto on kaikkien saatavilla, mistä olemme saaneet hyviä tuloksia, kuten voineet antaa yksilöiden tehdä vapaammin päätöksiä ilman monimutkaisia hyväksymisprosesseja ja toisaalta silloittaneet siiloja, kun digitaalisten jalanjälkien avulla samasta asiasta kiinnostuneet ihmiset ovat löytäneet toisensa.

Mitä datakyvykkäämpi organisaatiostasi tulee, sitä paremmin se menestyy. Tämä pätee niin rakennustyömaiden tiedonkulkuun kuin terveydenhuollon, logistiikan ja teollisuuden prosesseihin. Ei ole olemassa niin hyviä toimintamalleja, etteikö niitä olisi varaa parantaa – inhimillisesti, älykkäästi, tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Me Futuricella olemme valmiit auttamaan.

Authors

  • Portrait of Katja Metsola
    Katja Metsola
    VP, Public sector and Health
  • Portrait of Dr. Eeva Raita
    Dr. Eeva Raita
    Chief Strategy Officer